FOTO Cum va arăta Calea Eroilor. Proiectul a fost elaborat de către arhitectul Dorin Ștefan

0
680

O primă formă a proiectului de amenajare a Căii Eroilor și a celor două parcuri în care se află operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu, Parcul Central și Parcul Coloanei a fost prezentată de arhitectul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai apreciați specialiști din țară.

Proiectul este realizat în colaborare cu societatea Atrium duin Târgu Jiuu, a arhitectului Mihai Maikovschi. Stduiu de fezabilitate va fi gata la vară și atunci se va cunoaște ce costuri va implica proiectul. „Suntem în faza studiului de fezabilitate. Mai adunăm data pentru că avem nevoie de multe expertize. sunt multe instalații și rețele edilitare care traversează Calea Eeroilor. Conform graficului, până la începutul lunii iunie vom termina studiul de fezabilitate care va dimensiona economic și va sta la baza accesării fondurilor internaționale sau naționale pentru a realiza ceea ce ne-am propus. Avizul de cultură este pregătit și trebuie să-l primim. “, a spus Dorin Ștefan.

 

Pavimentul din Parcul Central, înlocuit cu pământ

Dorin Ștefan a spus că dorește să aducă parcul și tot ceea ce se poate din Calea Eroilor la starea inițială. Pentru aceasta, pavimentul din Parcul Central va fi schimbat cu pământ stabilizat, iar treptele către Masa Tăcerii vort dispărea: „Din 1935-1938, de când Brâncuși a început și a terminat ce a dorit au trecut mulți ani și tehnica s-a schimbat, iar astăzi Calea Eroilor este intersectată de drumuri, de cale ferată, rețele, stâlpi de electricitate. Este nevoie să facem puțin ordine în tot acest parcurs. (…) La Masa Tăcerii ne dorim s-o aducem cât mai aproape de ceea ce a fost. Treptele nu au existat și ne punem problema să renunțăm la ele și să aducem terenul în pantă cum era. Sunt elemente care din punct de vedere al experților în artă sunt importante. (…) Pavajul nu este cel mai bun, în sensul că acele mici pietricele s-au desprins. Toată această potecă va fi din pământ stabilizat, așa cum a fost în 1938, și există o rețetă pentru a-l realiza. Relația care se poate face între pământul stabilizat și iarbă fără bordură“.

 

Calea-eroilor

 

O problemă nerezolvată

Traversarea bulevardului Constantin Brâncuși nu a fost încă rezolvată. „La traversarea axului de bulvardul Brâncuși ne gândim să facem o limitare de viteză. Ne propunem să desființăm trotuarul și strada în această zonă, iar limitarea de viteză să fie de 15 km./oră în așa fel încăt acest parcurs să aibă continuitate. Aici lucrurile nu sunt stabilite, pentru că este o situație mai sensibilă“, a menționat arhitectul.

 

Piatră cubică pe Calea Eroilor

Prima variantă a proiectului propune ca axa Calea Eroilor să fie amenajată cu piatră cubică, iar bordurile vor dispărea: „De la dig și până la Coloană este o distanță foarte lungă, de aproximtiv un kilometru. Dacă am realiza o singură suprafață din acelați material mi s-a părut că este prea monotonă. Atunci, ne-am propus ca pe toată acestă distanță să avem trei – patru materiale care să fie stratul de uzură pe care să călcăm. Dacă în parc am vorbit de pământul stabilizat, în momentul în care facem trecerea spre bulevardul Brâncuși o să fie din piatră cubică. (…) Vrem să creăm un cadru nu atât de divers și disturbant, ca axa să prioritară, și nu alte elemente. Va fi o singură suprafață, fără elemente de bordură“.

 

Parcare subterană în fața hotelului Gorj

O soluție pentru a elimina mașinile din fața Hotelului Gorj este construirea unei parcări subterane. „Ne gândim să eliminăm mașinile din fața hotelului Gorj și să facem o parcare subterană“, a spus Dorin Ștefan.

 

Senzori de mișcare

Apropierea de operele lui Brâncuți nu va mai fi posibilă pentru că vor exista senzori de mișcare. „O problemă deschisă este aceea cu privire la relație dintre privitor și monumente, dacă venim să punem mâna pe ele sau nu. Brâncuși, din poveștile relatate prin prieteni, și-ar fi dorit ca oameni să vină și să stea pe scaune și să intre într-o relație chiar funcțională. Unul este acel raport în care stai și te gândești și alta e când vii și te urci cu picioarele pe maă. Ne gândim să introducem senzori de mișcare și dacă depășim o anumită limită sau relație cu monuemntul, cineva din pază să vină în zonă“, a mai menționat Dorin Ștefan.

 

Gard special

Un anumit gard va fi pus pe toată lungimea Căii Eroilor, pentru a ascunde gardurile caselor, dar și pentru a marca în mod corespunzător Calea Eroilor. „Ne gândim să creăm o interfață între gardul existent și un nou tip de gard, (…) la 30 de centimetri. (…) Va fi un grilaj metalic cu o patină în sensul celei de pe Coloană“.

 

Dig din sticlă

 

O altă propunere importantă este realizarea unui dig de sticlă în spatele Mesei Tăcerii, pentru a se vedea apa, așa cum a fost atunci când a fost realizat Ansamblul. De asemenea, pe Hotelul Gorj este propusă construcția unei pasarele de unde se poate observa toată calea Eroilor“, iar în zona străzii Popa Șapcă va fi construit un pasaj subteran și o mică piață.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.