Epitraful cu fir de aur de la Mănăstirea Tismana este unul dintre cele mai valoroase obiecte religioase de acest fel din Romîânia.
„«Aerul» dăruit Mănăstirii Tismana de către Maria Doamna și fiicele sale, în anul 1681, în zilele lui Șerban Vodă Cantacuzino, și fotografiat de Alexandru Antoniu în anul 1898.
Epitaful Tismanei, este una din cele mai valoroase broderii ce s-au păstrat vreodată pe pământ gorjenesc. A fost lucrat cu fir de aur, cunoscându-se numai două broderii cu scene asemănătoare în toată Țara Românească. La Biserica Mânăstirii Cotroceni și la Biserica Doamnei din București. Un tablou iconografic compus din două scene, Coborârea de pe Cruce a Mântuitorului și Punerea în mormânt a Mântuitorului cu tot ritualul de înmormântare, de către apostolii Iosif și Nicodim și desigur de către mironosițe, singurii martori a celor întâmplate. O remarcabilă reprezentare artistică, de pe al cărui chenar nu lipsesc serafimii și heruvimii și nici registrul cu înalții donatori ce se roagă în genunchi.
Fără prezența acestui prețios ,,aer”, ce amintește de momentele patimilor și de momentul morții Mântuitorului, întreg ritualul liturgic al Deniei cântate la Tismana în Vinerea Patimilor, era de neconceput“, a explicat muzeograful Jean Cernitoiu pe pagina sa de Facebook.