Asociația Be Teen Teen lansează proiectul MEDIA PENTRU TINEri!: Combaterea dezinformării în mediul online. Obiectivul principal al acestuia se referă în principal la creșterea gradului de conștientizare cu privire la fenomenul tot mai răspândit al dezinformării în mediul online.
„Obiectivele proiectului includ: creșterea gradului de informare în rândul tinerilor din grupul țintă cu privire la existența fenomenului de dezinformare, echiparea tinerilor din grupul țintă cu tehnici și metode potrivite pentru a face diferența între conținutul fals și conținutul adevărat în social media, creșterea capacității tinerilor din grupul țintă de a interacționa responsabil pe social media.
Locul de implementare al acestui proiect este Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Târgu Jiu, un partener de încredere al asociației în promovarea educației și responsabilității în rândul tinerilor. Proiectul a debutat pe 15 februarie 2024 și se încheie pe 14 august 2024.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 50 de tineri de liceu, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, ce vor avea parte de informații și instrumente esențiale pentru navigarea în mediul online, învățând să recunoască și să combată dezinformarea“ se arată într-un comunicat de presă.
Bootcamp de trei zile
La finalul proiectului va avea loc un bootcamp de trei zile, la care vor participa tinerii din grupul țintă și membri ai echipei de implementare. Această etapă a proiectului va oferi participanților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a aplica cunoștințele acumulate într-un mediu practic și interactiv.
Proiectul presupune ateliere de educație media workshopuri, dar și sesiuni de storytelling la care vor participa specialiști din domeniu.
Asociația Be Teen își propune să contribuie activ la formarea unei generații de tineri informați, responsabili și conștienți de impactul pe care îl au în mediul online.
„Pe lângă tinerii din proiect dornici să ni se alăture, vom avea invitați din comunitate, reprezentanți ai altor ONG-uri, autorități publice locale, grupuri informale și reprezentanți ai mass-media. Dorim să le oferim tinerilor nu doar cunoștințe teoretice, ci și abilități practice în gestionarea informațiilor pe care le întâlnesc pe platformele de socializare. Prin intermediul acestui proiect, vrem să-i încurajăm să devină agenți activi ai schimbării, capabili să distingă între adevăr și fals și să influențeze pozitiv mediul online în care se desfășoară”, transmit reprezentanții Asociației Be Teen.
Proiectul este finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca drept scop creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural.
Un alt aspect îl reprezintă dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de peste 1,7 milioane de lei anual.
Cine sunt organizațiile implicate
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.
Asociația Be Teen a fost înființată în anul 2022 cu scopul de a promova o implicare activă în societate și o educație completă pentru tinerii și copiii comunității.
Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și copiilor, la educația și cultura acestora prin desfășurarea de activități diverse folosind metode non-formale, astfel încât aceștia să poată avea o viață care să corespundă potențialului lor.