Încă o pacientă operată de medicul chirurg Neață a murit

0
130

 

O pacientă în vârstă de 51 de ani a murit după ce a fost operată de medicul chirurg Gheorghe Neață, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, care este judecat pentru luare de mită.

Iren Ibolya Majlat, în vârstă de 51 de ani, din Novaci, a decedat în seara zilei marți, 12 septembrie, după ce, luni seara fusese operată de medicul chirug Gheorghe Neață.
Femeia a fost dusă cu ambulanța la spitalul din Novaci, ca urmare a unor dureri abdominale, după care a fost transferată la Spitlul Județean de Urgență Târgu Jiu. Potrivit familiei, Iren Ibolya Majlat a fost consultată la Unitatea de Primiri Urgențe, iar medicul chirurg Gheorghe Neață a constatat că suferă de încurcătură de mațe și că trebuie operată imediat, cu toate că femeia suferea de unele probleme medicale. Medicul Neață a ieșit din sala de operație după aproximativ șapte ore și le-a spus celor din familie că operație a decurs bine, acesta având în mână o cutie de smântână cu resturi din intestinul femeii: „Ne-a zis că operația a fost grea, dar totul e bine. Atunci i-am dat domnului doctor o mică atenție de 500 de lei. Nu ne-a cerut, dar a acceptat acești bani”, povestește ginerele

Familia pacientei decedate susține că, a doua zi după operație, medicul Neață i-a asigurat că pacienta este bine și că s-a trezit din anestezie, însă la Terapie Intensivă a aflat că este în stare foarte gravă: „Soacra mea nu se trezise și era ținută în viață de un aparat. Medicul care era de gardă, domnul doctor Șcheau, ne-a spus cu totul altceva. Chiar i-am zis, că domn doctor ne-a spus că s-a trezit. «Ce să se trezească, mă omule, că moare. Vă minte pe față și că e imoral ce face, pregătiți-vă de ce e mai rău, că femeia asta nu poate să trăiască, o ține în viață un aparat». Patronul, socrului meu l-a sunat pe domnul doctor să-l întrebe cum se mai simte și i-a spus că se simte bine și că totul este ok”, a mai precizat ginerele femeii.
Seara, la vizită, familia a fost pregătită de medicul de gardă pentru ce este mai rău: „Am fost chemați toți înăuntru și ne-a spus: «Să știți că nu vreau să mi se spargă mie totul în cap. Eu sunt medicul de gardă și nu vă luați după nimeni. Femeia asta nu are nicio șansă. Jonglez cu pulsul, dar nu are nicio șansă să se trezească. La o oră după ce am plecat acasă, am fost sunat de medicul de gardă să ne spună că a fost resuscitată timp de 50 de minute, dar că nu și-a revenit și s-a constatat decesul“, a relatat Alin Lupulescu.

Familia a depus plângere penală

Ginerele pacientei decedate a mai povestit că medicul Neață i-a dat banii înapoi și a încercat să-l determine să declare că el nu este vinovat de moartea femeii: „Am fost la spital și l-am găsit pe domnul doctor Neață care a încercat să-mi dea scutirea de autopsie. M-a chemat în birou, mă tot lua în brațe, mi-a băgat banii în buzunar. Și-a cerut iertare, mi-a spus că a făcut tot posibilul, dar că au apărut complicații. Ne-a rugat să nu-i facem plângere și ne-a spus că e un Dumnezeu pentru toată lumea și să nu-i fac rău, pentru că nu o mai învie nimeni pe soacra mea. Am crezut că se plătește autopsia și i-am cerut domnului doctor Neață să îmi dea scutirea de autopsie ca să nu mai pățesc, iar el mi-a spus că îmi dă scutirea de autopsie numai dacă merg la domnul director și să declar că dânsul nu este vinovat cu nimic și că nu a grești operația. Am mers la domnul director și mi-a spus că autopsia nu se plătește. Dânsul m-a îndrumat să merg la parchet și să depun plângere. Sper să nu mai nenorocească și alți oameni“. Familia a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Spitalul face verificări

Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a spus că s-a deschis o anchetă internă: „Pacienta a fost adusă cu ambulanța, de la Spitalul Orășenesc Novaci, în Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Târgu-Jiu, în data de 11.09.2023. În urma consultului de chirurgie solicitat de medicul de gardă UPU, pacienta a fost internată de către chirurg în Secția ATI 2 – Chirurgie 1, cu diagnosticul abdomen acut chirurgical (ocluzie intestinală) care necesita intervenția chirurgicală de urgență. Potrivit informațiilor din foaia de observație, starea pacientei era gravă, iar afecțiunea debutase cu două-trei zile înainte. După efectuarea investigațiilor (analize de sânge, radiografie abdominală) s-a intervenit chirurgical. Este de menționat faptul că pacienta avea multiple comorbidități (afecțiuni metabolice, pulmonare, cardiovasculare etc). Postoperator, pacienta a suferit un stop cardiorespirator care nu a mai putut fi resuscitat. Medicul a fost chemat, ieri, de conducerea unității sanitare la discuții pe marginea cazului; i-a fost solicitat un punct de vedere scris. În acest caz va fi demerată și o verificare internă. De asemenea, este așteptat rezultatul necropsiei.

În primăvara acestui an, o altă pacientă a medicul Neață a murit. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a fost operată de ocluzie intestinală. Medicul Neață a fost chiar reținut pentru 24 de ore pentru ucidere din culpă, fiind pus sub acuzare de procurori, dar instanța de judecată i-a de dreptul de a-și practica în continuare meseria. Soțul femeii a declarat că medicul chirurg i-a cusut efectiv intestinele.
În urmă cu mai mulți ani, un pacient a fost lăsat paralizat de către medicul Neață, care a fost condamnat de malpraxis și pus să achite despăgubiri de peste 80.000 de lei.

Neață este judecat pentru luare de mită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.