Cum se tratează entorsele

0
303
Entorsele sunt leziuni traumatice ale articulațiilor care afectează ligamentele, fără pierderea contactului permanent dintre suprafețele articulare, deosebindu-se astfel de luxații).
Ligamentele au rolul de a lega oasele între ele și de a stabiliza articulațiile. Atunci când forța traumatică depășește limitele fiziologice de stabilitate, se produce o entorsă.
„Frecvența cea mai mare este întâlnită la bărbații adulți, în special la sportivi. Este rar întâlnită la bătrâni, la care epifizele sunt fragile și expuse mai curând la fracturi, precum și la copii, care au ligamentele suple și elastice. Localizările cele mai frecvente sunt la nivelul gleznei, genunchiului, al articulației mediotarsiene (laba piciorului) și radiocarpiene (pumn).
Printre cauzele predispozante, care pot să faciliteze producerea unei entorse, sunt de menționat malformațiile congenitale (piciorul strâmb congenital, genu valgum) sau diformitățile câștigate, care modifică statica normală a articulației (laxități articulare posttraumatice, atrofie sau paralizie musculară).
Traumatismul acționează, cel mai adesea, printr-o răsucire indirectă a aparatului ligamentar, produsă prin intermediul unuia dintre brațele de pârghie articulare: se produce fie o exagerare a unei mișcări normale, fie o mișcare anormală. Mai rar se poate produce o depărtare a suprafețelor articulare“, arată Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – la Cabinet Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Tratamentul

Tratamentul entorselor recente constă în:
• Blocajul imediat al reacțiilor vasomotorii nocive, prin infiltrații anestezice care calmează și durerea.
• Tratamentul leziunii ligamentare propriu-zise prin metode ortopedice sau chirurgicale, în funcție de gravitatea lezională.
• Combaterea amiotrofiei prin reeducare musculară bine condusă.
• Imobilizarea în aparat ghipsat favorizează calmarea durerilor, resorbția edemului, blocajul reacției vaso-motorii și cicatrizarea ligamentelor. Imobilizarea în aparat ghipsat este suficientă pentru entorsele la care stabilitatea articulară nu este total compromisă.
• În cazurile de entorse grave, cu instabilitate articulară prin leziuni capsulo-ligamentare, la persoanele tinere, sportive, este mai indicat, pentru articulația genunchiului și uneori a gleznei, tratamentul chirurgical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.