Un gorjean care a pus bazele unui muzeu cunoscut în țară s-a stins din viață

0
355

Vasile Novac, fostul director al Muzeului Golești, s-a stins din viață, la vârsta de 84 ani. Acesta s-a născut în comuna Ciuperceni, din județul Gorj. Vasile Novac a pus bazele Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești.

„Este zi de doliu la Muzeul Golești. Fostul director, domnul Vasile Novac s-a stins din viață, după o suferință de câteva luni.

Domnul Vasile Novac a fost directorul sub a cărui conducere s-a construit Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești, profesionistul exemplar și etnograful neobosit care a  creat o identitate și o viziune pentru această instituție.

S-a născut pe 9 martie 1938, în comuna Ciuperceni, județul Gorj. Educația primară și liceală a făcut-o în județul natal, iar studiile superioare la București la Facultatea de Istorie, unde și-a luat doctoratul în 1979.

Timp de șase ani a predat istoria la liceul din Baia de Aramă, apoi s-a transferat în județul Argeș, devenind muzeograf și, din 15 februarie 1969, director al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești. A coordonat activitatea acestui muzeu timp de 21 de ani“,

De asemenea, Vasile Novac a ocupat funcțiile de consilier teritorial al Inspectoratului pentru Cultură al Județului Argeș, cercetător științific al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București, cercetător științific al Muzeului Județean Argeș și profesor al Universității din Pitești.

„Domnul profesor și director Vasile Novac a fost un cercetător neobosit al tradițiilor și obiceiurilor, al arhitecturii noastre tradiționale străbătând nu doar județul Argeș, ci întreaga țară în căutare de comori etnografice care astăzi fac parte din patrimoniul muzeului. Peste 100 de construcții tradiționale au fost transferate în cadrul Muzeului Golești în timpul directoratului său. A căutat în arhive informații istorice noi, aducând contribuții importante la cunoașterea istoriei familiei Golescu.

Viața sa a fost dedicată istoriei, etnografiei și educației! Muzeul Golești îi va duce mai departe moștenirea“, este mesajul postat pe pagina de Facebook de Muzeu, Golești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.