Fără certificat verde în mall-uri și restaurante. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii în aer liber

0
1225

Ministerul Sănătății propune ridicarea unor restricții anti-Covid, după ce gradul de ocupare a paturilor ATI a scăzut la 47%.

Astfel, românii vor putea să intre fără certificat verde în mall-uri și restaurante. De asemenea, se va renunța la obligativitatea purtării măștii în aer liber.

Toate propunerile Vor fi analizate în următoarea ședință CNSU.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis ce propuneri vor fi avute în vedere:

Vedem trenduri descendente în privința numărului deceselor și al persoanelor internate la ATI. Rata de pozitivare a testelor a scăzut la 15%.
Propunerile noastre sunt: accesul fără certificat Covid în centre comerciale, instituții publice, HoReCa.
Se permite organizarea evenimentelor private, cu maximum 200 de persoane.
Propunem ca masca să nu mai fie folosită în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile publice aglomerate.
Creșterea limitei la 50% din capacitatea spațiului la spectacole, concerte, cinema, săli de sport, piscine, fără restricții de oră.
Rămâne în vigoare carantina la sosirea din țări cu risc epidemiologic ridicat.
Barurile, cluburile și discotecile rămân închise.
Noi am făcut propunerile, urmând să fie lansată o dezbatere la nivelul CNSU.
Starea de alertă permite ridicarea acestor restricții. Starea este un mecanism instituțional care ne permite să alocăm resurse umane la orice oră, în orice locație. Noi trebuie să găsim un mecanism care să permită continuarea acestor activități. Până acum am avut o stare de alertă legată de pandemie, acum avem o criză a refugiaților.
Nu legați starea de alertă de restricții, sunt două lucruri diferite. Noi am propus acum, pentru săptămâna aceasta, dar vom vedea cum evoluează lucrurile.
Ridicăm certificatul pentru că transmisibilitatea a scăzut foarte mult, după cum ați observat. Colegii din instituțiile de sănătate publică și din minister au apreciat că este o măsură care poate fi utilă, în condițiile păstrării restricțiilor de capacitate și a purtării măștii“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.