VIDEO Grigore Leșe, la căpătâiul Relei Ciulei. „Averea Gorjului a plecat în lumea de dincolo“

0
1234

Cunoscutul muzicolog și interpret român de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului, Grigore Leșe, a venit la înmormântarea rapsodului Rela Ciulei, care s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Acesta a cântat o doină la căpătăiul cunoscutei interprete, care a fost sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“.

RELA CIULEI, averea Gorjului, a plecat în lumea de dincolo
Pe Rela Ciulei am cunoscut-o în satul Brădiceni din județul Gorj. Am ascultat-o mai apoi cântând la un târg din cadrul Muzeului Țăranului Român. M-a impresionat de cum am văzut-o, prin arătarea ei și felul de a se manifesta. Era ca o femeie-shaman, o asemănam în mintea mea cu Cesaria Evora, Parvathi Baul din India sau cu Borisova din Siberia. Ascultând muzica ei, mi-au venit în minte vocile pe care le-am auzit prin lume în Mediterana, în India, în America, în Țările Nordice.
Am căutat-o mai apoi în Gorj. Călăuză mi-a fost profesorul Viorel Gîrbaciu, care m-a purtat pe la toți lăutarii din Gorj – Pârâul de Pripor, Tismana, Târgu Cărbunești, Polovragi.. M-a impresionat felul lor de a se exprima prin cântec. Toți lăutarii erau mari profesioniști. Aveau lumea lor. Cântecele doinite, sârbele, horele m-au făcut să am o altă abordare despre muzica lăutarilor gorjeni. De locuit, ei stau la margine, în periferia localității. Ei simt viața, și comportamentul oamenilor de-a lungul vieții – de la naștere, la nuntă, la mersul în cătănie, până la înmormântare. Ei reprezintă pentru Gorj averea Gorjului și s-ar impune să avem mai mare grijă de ei. Să le dăm strălucirea pe care o merită, până nu-i prea târziu..
Rela Ciulei a cântat în multe spectacole organizate de mine – la Ateneul Român, la Sala Jora, am avut-o ca invitat în emisiunile Drumul lui Leșe și La Porțile Ceriului. Lăutarii Gorjului mi-erau la inimă prin felul lor de a se purta. Alaltăieri am primit vestea că Rela a plecat în lumea cu dor, pentru a duce bucuria neamului în care a venit pe lume. Ieri am pornit din Maramureș cu gândul să ajung la București, însă la Râmnicu Vâlcea am luat direcția Tg Jiu, să ajung la înmormântarea ei în Satul Brădiceni din Gorj. Sicriul era așezat într-o “biserică-bijuterie”. Rela era în sicriu ca o mireasă.
Uitându-mă la copiii ei, mi-au venit în gând următoarele versuri:
„Când or fi în rostul lor /
Ți-oi trimite moarte dor /
Și mă cheamă în grădină /
Și mă-mbracă în lumină /
Trimite-mă pântre miei /
Cu tații și bunii mei /“
Se duc lăutarii adevărați, unul câte unul.
Rela, „domnul doctor profesor” (cum îmi spuneai tu cu haz când mă sunai) a fost la tine!
Dumnezeu să te ierte!“, a transmis Grigore Leșe pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.