Locuitorii din Rovinari respiră cel mai poluat aer din România. Risc ridicat pentru a face cancer

0
2683

Cel mai poluat aer din România era înregistrat în această dimineață în orașul Rovinari. „Foarte rău“ este clasificat pe site-ul calitateaer.ro, care aparține Ministerului Mediului, aerul din Rovinari. Depășirea valorilor normale a fost înregistrat la Particule in suspensie PM10, care are drept cauză „activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice“, se arată pe site-ul calitateaer.ro. Cel mai probabil, poluarea aerului este produsă de către termocentrala Rovinari.

„Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură“

Poluarea cu Particule in suspensie PM10 poate să ducă la o serie de efecte grave asupra sănătății: „O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură“, se mai arată pe site-ul calitateaer.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.