Toate operațiile din spitalele publice care nu sunt urgențe, suspendate

0
166

România a suspendat toate operațiile care nu sunt urgențe din spitalele publice și cere țărilor UE ajutor pentru medicamente și concentratoare de oxigen prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE.
Secretarul de stat Raed Arafat spune că nu exclude transferul unor pacienți COVID-19 în străinătate ca excepție, în zonele de graniță, însă transferul nu poate fi realizat în cazul pacienților aflați la ATI.
„Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență. Toate programările operațiilor care nu sunt urgențe se amână.
Nu se încadrează pacienții bolnavi de cancer, cei care au nevoie de dializă, femeile însărcinate și urgențele. Situația este clară, e o situație de urgență, cu resurse limitate. E una din soluțiile aplicate de foarte multe țări, când au fost situații grave.
Activarea Mecanismului de Protecție Civilă – mâine, la cererea ministrului, România va solicita ajutorul țărilor UE pentru furnizarea medicamentului Tocilizumab (folosit pentru tratamentul Covid). În 2-3 săptămâni se poate să avem probleme de aprovizionare pentru acest medicament și vom merge pe soluții de la membrii mecanismului. Este posibil să activăm mecanismul și pentru concentratoare de oxigen, dar asta mai analizăm“, a declarat Raed Arafat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.