Cum se manifestă alergia la ambrozie. Tot mai mulți gorjeni suferă de această boală

0
242

Tot mai mulți gorjeni suferă de alergie la ambrozie înregistrează o creștere peste așteptări. La cabinetul de alergologie din cadrul Spitalului Judeţean de urgenţă Târgu Jiu se prezintă în fiecare zi pacienţi care prezintă simptome specifice de alergie la ambrozie. Medicii au constatat că și vârsta de la care se manifestă a scăzut. „Nu există zi în care să nu am pacienţi alergici la ambrozie. Sunt poate şi doi-trei pacienţi pe zi. A crescut foarte mult numărul de pacienţi cu alergie la ambrozie. Din practica mea curentă şi din experienţa de-a lungul anilor, numărul pacienţilor alergici la ambrozie a crescut exponenţial.
În cazul alergiilor cauzate de polen, simptomele pot să apară în jurul vârstei de 4-5 ani. Este îngrijorăt că vârsta de apariţie a simptomatologiei a scăzut la sub un an. Am pacienţi de vârste mici pe care i-am diagnostica cu rinită alergică indusă de polenul de ambrozie“, a spus Simona Coleaşă, medic alergolog.


Care sunt simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similiare simptomelor oricăror alergii la polen, şi anume: fenomene de rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronşic alergic. Un pacient cu alergie la ambrozie poate să strănute în salve, chiar de 30 de ori o dată.

„Un pacient cu alergie la ambrozie nu poate respira, prezintă congestie nazală, îi curge nasul abundent, apoi, îl mănâncă nasul, poate să apară simptomatologie oculară, mâncărimi ale ochilor, umflături, lăcrimare. De asemenea, poate prezenta manifestări de tip mâncărimi la nivelul urechii sau faringelui.
Pacienţii alergici la ambrozie pot să îşi piardă parţial sau temporar mirosul. Din cauza acestor simptome, aceşti pacienţi pot să prezinte somnolenţă, oboseală cronică şi dacă simptomatologia apare la nivelul căilor respiratorii inferioare, vorbim despre astmul bronşic alergic.
Pacienţii pot prezenta crize de tuse, dificultăţi în respiraţie sau o respiraţie şuierătoare. Toate acestea le afectează calitatea vieţii şi, uneori, cu modificări în competenţele le locurile de muncă“, a precizat medicul Simona Coleașă.

Recomandări pentru a evita alergiile

Medicul Simona Coleaşă are o serie de recomandări pentru cei care suferă de alergie la polenul acesgtei plante: „Primul sfat este acela că, dacă sesizaţi că aveţi tot acest cortegiu de simptome sau o parte dinte ele, an de an, în această perioadă a anului, în lunile august-septembrie, cel mai bine este să mergeţi la un consult la un medic de specialitate, pentru un diagnostic de precizie. Aceşti pacienţi trebuie să evite plimbările în aer liber, în special după ploi.
La revenirea în casă trebuie să-şi facă un duş general, să îşi schimbe hainele cu care au fost afară, pentru a nu avea simptomatologie şi în interiorul case, să se spele frecvent pe păr, să poarte ochelari de soare pentru a evita contactul polenului cu ochiul, să poarte mască“.

„Polenul este răspândit pe sute de kilometri“

Ambrozia creşte spontan pe toate terenurile lăsate necultivate, care sunt lăsate în pârloagă. Este întâlnit pe marginea drumurilor, a căilor ferate, a apelor curgătoare, în parcuri neîngrijite, terenuri în construcţie, culturile de cereale şi de floarea soarelui, iar, mai nou, a apărut chiar şi în parcări sau în spaţiile verzi de lângă blocuri.

„Această plantă polenizează cu ajutorul vântului, iar polenul este răspândit pe sute de kilometri. Nu trebuie să te afli lângă o plantă ca să prezinţi simptome. Simptomatogolia apare şi la distanţă, iar pacienţii sunt şi în mediul rural, cât şi din mediul urban. Perioada maximă de polenizare a acestei plante este august şi septembrie, care poate dura chiar în luna octombrie, în funcţie de cum sunt verile de călduroase. Dacă pentru majoritatea sfârşitul verii vine cu bucurie, pentru pacienţii mei şi cei care sunt alergici la ambrozie este perioada cea mai grea a anului, aceştia prezentând manifestări foarte severe“, a mai declarat medicul Simona Coleaşă.

Cum poate fi combătută ambrozia

Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, a prezentat principalele metode de combatere a ambroziei: „Este o plantă care se adaptează uşor tuturor condiţiile de mediu şi este răspândită pe tot teritoriul României, cu excepţia dealurilor înalte şi a zonei montane. Este rezistentă la secetă şi arşiţă, ceea ce a determinat o răspândire a acesteia. Avem probleme deosebite la nivelul judeţului Gorj cu această plantă. Cea mai eficientă metodă de combatere este prin cosire succesivă, atunci când a ajuns la înălţimea de cel puţin 50 de centimetri, pentru a nu ajunge la maturitate, deoarece produce un număr foarte mare de seminţe, 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative până la 40 de ani. Ea poate fi combătută şi chimic, prin ierbicidare. Planta poate fi distrusă şi prin smulgere, folosind mănuşi de protecţie. Pentru ca lucrările de combatere să fie eficiente, costul mecanic şi manual trebuie să se realizeze cât mai aproape de suprafaţa solului, pentru distrugerea tuturor ramificaţiilor“.

86 de terenuri din Târgu Jiu sunt pline cu ambrozie

Ambrozia a fost identificată de polițiștii locali pe 86 de terenuri din municipiul Târgu Jiu.

„La nivelul municipiului Târgu Jiu, Poliţia Locală a identificat 86 de terenuri pe care creşte ambrozie şi au fost trimise tot atâtea somaţii proprietarilor şi deţinătorilor acestora cu sancşiunea de avertisment, urmând ca la a doua verificare pe care o s-o facem se vor aplica sancţiuni între 1.000 şi 1.500 de lei, pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 20.000 de lei pentru persoane juridice“, a spus Florin Băluţă, directorul Poliţiei Locale Târgu Jiu.

Mai nou, ambrozia a apărut chiar în parcările din cartiere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.