Bustul poetului național Mihai Eminescu, dezvelit la Târgu Jiu. A fost realizat de regretatul sculptor Paul Popescu

0
294

Bustul poetului național Mihai Eminescu a fost dezvelit în municipiul Târgu Jiu, chiar în ziua în care s-au împlinit 132 de ani de la trecerea la nemurire a poetului

Bustul a fost realizare de sculptorul Paul Popescu. A fost comandat de autorităţile din Târgu Jiu, după care au refuzat să îl mai primească. „În urmă cu cinci ani de zile, bustul era comandat de conducerea de atunci a Primăriei Târgu Jiu. Din nu ştiu ce motive, s-a renunţat la amplasare lui în municipiul Târgu Jiu, deşi regretatul artist gorjean îşi dorea foarte mult acest lucru. Atunci, pentru a repara această nedreptate, um adevărat Mecena al comunităţii noastre, directorul societăţii Artego, domnnul Viorel David a achiziționat aceaatră luxrare. După cinci-şase ani, ajunge să fie amplasată acolo şi unde artistul şi-a dorit şi acolo unde îşi are locul“, a transmis Iani Gârbaciu, consultant artistic al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“.

Una dintre dintre dorințele lui Paul Popescu

Vlad Popescu, fiul artistului, a fost prezent la eveniment. Acesta a spus că amplasarea bustului în Târgu Jiu a fost una dintre dorințele tatălui său: „Trebuia să fie o normalitate la vremea respectivă, dar niciodată nu e prea târziu. Amplasarea acestui bust era una dintre dorinţele tatălui cât timp era în viaţă. Nu pot decât să apreciez chiar şi acum întregul proces iniţiat de autorităţile locale şi de domnul director David, fără de care nu ar fi fost posibil nimic“.

„Ne-a învăţat sufletul şi ne-a creat sufletul“


Viorel David, directorul societăţii Artego, care a donat oraşului bustul lui Eminescu, a spus că Eminescu a dar sufletul naţiunii române: „Suntem industriaşi, dar iubim această ţară. Cum Eminescu este cel mai mare român şi eu sunt român, atunci este firesc ca eu să-l iubesc pe Eminescu, pentru că ne-a învăţat sufletul şi ne-a creat sufletul.
Oameni buni, trebuie să ne emoţionăm şi să ne cutremurăm, că acest popor a avut un asemenea vârf. De altfel, popor înseamnă efortul naturii dintr-o zonă geografică pentru a naşte câşiva oameni mari. Poporul român are oameni mari: Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuşi. Din fericire pentru noi, aceşti oameni ne-au făcut sufletul“.

„Am reparat o mare nedreptate“

Primarul municipiului Târgu Jiu Marcel Romanescu, a precizat că s-a reparat o nedreptate făcută lui Paul Popescu: „În centrul municipiului Târgu Jiu, alături de oameni minunaţi, am reparat o mare nedreptate ce i s-a făcut artistului Paul Popescu, creatorul acestui bust. Mulţumesc domnului Viorel David şi societăţii ARTEGO pentru donaţia generoasă făcută municipiului Târgu Jiu! Este un gest deosebit, acum, la 132 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet, un bun prilej de reflecţie asupra destinului culturii şi educaţiei din municipiul nostru. Ne-am propus să ne transformam într-un adevărat oraş al culturii, o localitate în care educaţia este preţuită şi ajutată să se dezvolte. Avem oportunitatea de a pune în valoare municipiul Târgu Jiu, nu numai prin dezvoltarea infrastructurii, ci şi prin sădirea în sufletul unei comunităţi educate a dragostei pentru cultură“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.