S-a stins din viață un apreciat sculptor gorjean

0
114

Sculptorul gorjean Paul Popescu, unul dintre cei mai apreciați artiști plastici români, s-a stins din viață vineri, 7 mai, la vârsta de 59 de ani.

Acesta se retrăsese de mai mulți ani într-o localitate de lângă București, după ce o adevărată prigoană se declanșase împotriva sa chiar la el acasă. La un moment dat, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici l-a suspendat pe o perioadă de un an, pentru că a criticat autoritățile. Acum, aceeași Filială Târgu Jiu deplânge dispariția sa printr-un lung comunicat.

Totul a culminat cu mutarea busturilor soților Tătărăscu în curtea Casei memoriale „Tudor Vladimirescu“, pentru că o comisie a stabilit că nu corespund artistic, pentru că Arethia Tătărăscu ar fi avut sânii prea mari, deși Paul Popescu era câștigător al unor festivaluri internaționale de sculptură.

„România e totuşi ţara mea. Întrebarea ar fi trebuit să sune mai clar şi mai corect: ce mai căutaţi în Gorj? Ei bine, din Gorj mă pregătesc să plec, pentru că, sincer, nu mai suport. Ştiţi ceea ce a spus Brâncuşi, atunci când s-a întors în ţară, după ce stătuse multă vreme prin străinătate: „V-am lăsat săraci şi proşti, vă găsesc şi mai săraci şi mai proşti!“ Iar în Oltenia circulă o vorbă: dacă ai un câine care face rele, decât să-i dai în cap, mai bine îl duci în Gorj, că moare singur. Cam asta e părerea mea. Din păcate, societatea tehnocrată la care speram eu în decembrie 1989 întârzie să apară şi asta mi-a spulberat orice speranţă“, mărturisea artistul într-un interviu publicat în Academia Cațavencu.

Paul Popescu a suferit de cancer și a fost supus unei operații foarte complexe. „S-au adunat supărările“, le mărturisea artistul unor prieteni. Operația a fost o reușită, deși artistul mărturisea unor apropiați că trecuse puțin în lumea cealaltă și că a avut o viziune în timpul căreia și-a văzut mama. Au apărut, după o perioadă o serie de complicații și artistul a plecat într-o lume mai bună.

Paul Popescu a fost profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, director al Centrului de cercetare „Constantin Brâncuși“, poziție din care a organizat primele tabere de sculptură, și președinte al filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici. A lăsat municipiului o serie de lucrări, cele mai multe din ciclul „Zborul“, temă de care era captivat.

Dumnezeul să-l odihnească în pace !

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.