Locuitorii din Târgu Jiu și Rovinari respiră aer „rău“

0
157

Localitățile Târgu Jiu și Rovinari figurează cu roșu pe harta calitateaer.ro, care transmite datele înregistrate de aparatele instalate de către Agenția pentru Protecția Mediului. Astfel, calitatea aerului din cele două localități este la nivelul „rău“.
Depășirea este înregistrată la Particule în suspensie PM10, care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Acest tip de poluare este produsă de activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. De asemenea, traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.
Termocentrala de la Rovinari și depozitele de cărbune sunt factori care pot să contribuie la acest fenomen, ca urmare a curenților de aer.

Ce efecte produc asupra sănătății

„Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură“, se arată pe site-ul calitateaer.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.