Fotografie document de la inaugurarea tronsonului de cale ferată Tismana-Tg. Jiu

0
164
FOTO: facebook.com/jean.cernitoiu
O fotografie document a fost postată pe Facebook, de către Jean Cernitoiu, cu momentul inaugurării stației stației Dealul Târgului, din anul 1957, de pe tronsonul de cale ferată Tismana-Tg-Jiu, pe o distanță de 45 de Km, cu ecartamentul de 760 mm.
„Vom revedea prima noastră Mocăniță, model Eveția, fabricată la uzinele Reșița, traversând apa Jiului în uralele locuitorilor, a muncitorilor feroviari, în prezența reprezentanților comandamentului rusesc din Tg-jiu, a autoritităților locale, raionale si centrale. Panglica a fost tăiată la Podul Mocăniței de sub Dealul Târgului, de Gheorghe Apostol, in calitate de presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor din timpul Guvernului Chivu Stoica 2, fost deținut politic in internatul deținuților politici de la Tg- Jiu, viitor dizident si semnatar al scrisorii celor 6, din anul 1989. Lucrările au fost finalizate in toamna anului 1957, cu participarea voluntară a brigăzilor patriotice, a tineretului comunist si a unităților de geniu cu militari in termen de 3 ani.
Traseul cu terasamentul în lungime de 45 de km, construit din pământ si macadam bătut manual cu maiul, a fost gândit să urmărească o pantă topografică, in măsură să ușureze urcarea vagonetelor goale, iar coborârea cu o uimitoare încărcătură de busteni, să suporte un efort mic de alunecare in aval, folosind propria sa încărcătură. În drumul ei, a traversat nenumărate poduri, podete si viaducte. Această muncă neplătită de chinez, a adus un beneficiu uriaș economiei județului Gorj, marele combinat de prelucrare a lemnului de la Tg Jiu, funcționând în anul 1959, cu 5 fabrici. Mocănița de 150 cp.. a fost cea mai economică și mai avantajoasă mașină gândită vreodată de om. Din nefericire nu a supraviețuit schimbărilor din anul 1989, fiind victima nefericită a celui mai ticăloșit sistem din istoria Gorjului. Odată cu ea, se va trage cortina peste marele combinat, peste cei 5 mii de salariați si peste toate întreprinderile de tip IFET ale Gorjului“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.