Se închid restaurantele cafenelele, sălile de jocuri de noroc și saloanele de înfrumusețare

0
192
FOTO: Macau Photo Agency on Unsplash
FOTO: Macau Photo Agency on Unsplash

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat o serie de măsuri drastice pentru a reduce răspândirea infecțiilor cu COVID-19. Se suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele, dar şi zborurile către Spania, pentru 14 zile.

Prin ordonanţă militară, au fost luate următoarele decizii:

 • Se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei.
 • Este permisă organizarea de către unităţile economice de profil a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.
 • Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise.
 • Se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise.
 • Organizatorii evenimentelor organizate şi desfăşurate în spaţii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.
 • Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligaţia ca, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.
 • Conducătorii de autovehicule menţionaţi anterior, care sosesc din „zone roşii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
 • Ansamblele şi subansamblele echipamentelor medicale fabricate în România pentru beneficiari din afara teritoriului naţional nu fac obiectul restricţiilor la export.
 • Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora României.
 • Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.
 • Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

În ceea ce privește ordinea public, structurile de poliţie locale sunt coordonate operaţional de Inspectoratele Judeţene de Poliţie, iar în Capitală de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Efectivele de poliţie locală sprijină poliţia naţională în măsurile de ordine publică.

La nivel naţional sunt constituite echipe mixte de cercetare şi documentare şi sunt accentuate verificările privind modul în care sunt respectate condiţiile de izolare, corectitudinea informaţiilor furnizate de cetăţenii care intră în România şi orice alte aspecte ce ţin de asigurarea ordinii publice şi eficienţa măsurilor de combatere a răspândirii noului tip de coronavirus.

Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi analiză a bazelor de date sunt subordonate operaţional Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru creşterea capacităţii de verificare şi scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.

Au fost suspendate exerciţiile, simulările, aplicaţiile şi orice alte activităţi care pot interfera cu măsurile luate pentru combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, cu excepţia celor cu caracter militar desfăşurate în poligoanele de instrucţie.

MĂSURI DE ORDIN MEDICAL

 • Începând de mâine, 18 martie, rezidenţii la specialităţile medicină de urgenţă, anestezie terapie intensivă, boli infecţioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secţii în care sunt distribuiţi şi se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează.
 • Rezidenţii în specialităţile medicină de internă şi medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire şi se vor prezenta la Direcţiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Judeţene de Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi.
 • Rezidenţii din alte specialităţi medicale decât cele enumerate până acum vor fi luaţi în evidenţă pentru a fi repartizaţi în funcţie de necesităţi.
 • Rezidenţii aflaţi în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidenţiat în vederea luării în evidenţă şi repartizării în funcţie de necesităţi.
 • În localităţile unde sunt mai multe spitale, rezidenţii vor fi repartizaţi în funcţie de nevoile fiecărei unităţi spitaliceşti, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică.
 • Programul de pregătire pentru obţinerea atestatului în medicină de urgenţă prespitalicească va fi suspendat şi cursanţii se vor întoarce de urgenţă la unităţile de unde provin.
 • La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăţilor de medicină, vor fi recrutaţi studenţi, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă. Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale.
 • Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ unde există şcoli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutaţi vor desfăşura activităţi de sprijin doar în cazul depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale.
 • Comitetele judeţene şi locale de urgenţă se vor asigura de cazarea şi hrănirea studenţilor şi elevilor recrutaţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.