Profesorii din Cercul de istorie Valea Motrului-Valea Jiului au semnat declarația de Unire cu Basarabia: „Frații în veci vor fi frați!”

0
1913

La Școala Gimnazială Slivilești a avut loc miercuri, 21 martie, Cercul metodic al profesorilor de istorie. Profesorii de istorie din Cercul Valea Motrului-Valea Jiului s-au întâlnit pentru a asista la lecția ținută de profesorul Ovidiu Păunescu, dar și pentru a dezbate teme importante. La finalul evenimentului, profesorii au semnat Declarația de Unire-UNIREA necondiționată a Republicii Moldova cu România!

 

Profesorii de istorie din Cercul metodic”Valea Jiului -Motru” au participat la o lecție demonstrativă – clasa a V- a – istorie, la susținerea unui proiect de lecție comentat – istorie  -clasa a V a, au dezbătut tema „Cum se formează sentimentele patriotice într-o lume globalizată” etc. Profesorul Cutui Constantin a pregătit și prezentat un referat, profesorul Angelica Necșulea de la Dragotești a vorbit celor prezenți despre Cula de la Șiacu și importanța sa, iar profesorul Jana Raț de la Motru a prezentat informații despre „Centenarul României Mari în ultima ediție a ziarului România Literară”, dar și despre Simpozionul de la Motru, din data de 25 martie care va fi dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Activitatea de astăzi a avut loc la Școala Gimnazială Slivilești și este prima din semestrul II al acestui an școlar.

Își doresc unirea cu Republica Moldova

La finalul cercului metodic, profesorii au semnat Declarația de Unire a profesorilor de istorie! „Am venit cu ideea semnării acestei Declarații a profesorilor de istorie, declarație prin care ne arătăm dorința ca România să se unească cu Republica Moldova! Am văzut că au aderat la această idee și alte organizații profesionale de dincolo de Prut. M-am gândit că este un gest obligatoriu ca profesorii de istorie să dea și ei un semnal, mai ales că suntem în anul Centenarului României Mari! Tema dezbaterii fusese fixată de la consfătuirile din toamnă ale profesorilor de istorie și Declarația de Unire a venit ca un gest firesc, de respect și prețuire pentru momentul aniversar, pentru eroismul celor ce s-au jertfit pentru România Mare. La aceasta declarație au aderat cu entuziasm toți membrii cercului, chiar dacă pe document sunt semnăturile doar a unei părți dinte ei. Vremea rea a fost un impediment și a făcut dificilă deplasarea colegilor din zonele mai îndepărtate ale Gorjului. În prag de Centenar, în contextul politic actual, chiar și o declarație simbolică vine în întâmpinarea unității naționale, un deziderat pe care generația noastră nu trebuie să-l abandoneze. Este o datorie morală față de înaintași și trecut!”, a spus profesorul Jana Raț, inițiatoarea ideii.

Iată o parte din textul Declarației: „Având în vedere legătura istorică adâncă dintre românii din România și cei din Basarabia (actualmente Republica Moldova), care din punct de vedere istoric, lingvistic și religios sunt unul și același neam; În virtutea principiului egalității între popoare și a dreptului acestora la autodeterminare, prevederi stipulate în articolul nr.8 din Actul final de la Helsinki, (în vigoare din 13 august 1975) care stipulează că „toate popoarele au mereu dreptul în deplină libertate să-și hotărască, când și dacă doresc, statutul politic intern și extern, fără ingerințe exterioare și să își urmărească după propria voie dezvoltarea politică, economic, social și culturală; Întru restabilirea dreptului istoric, dorit de decenii de toți românii, de a trăi împreună cu frații de peste Prut, declară UNIREA imediată si necondiționată a BASARABIEI cu patria-mamă ROMÂNIA.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.