„Ziua Brâncuși”, celebrată la Târgu Jiu printr-un spectacol de lumină, muzică și dans: „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată”

0
1338

Anul acesta, „Ziua Brâncuși” va fi celebrată la Târgu Jiu printr-un spectacol de lumină, muzică și dans. Târgujienii și nu numai sunt invitați la spectacolul „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată”, care va avea loc luni, 19 februarie, începând cu ora 19.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu. 


Spectacolul „Brâncuși, Satie și Lizica în grădina fermecată” vă propune o fericită întâlnire cu dansul nonconformist la acea vreme al Lizicăi Codreanu (Liliana Tăbuș – Lizica matură și Alina Corbu – copilul Lizica) pe muzica lui Erik Satie, integrate firesc în decorul magnific al spațiului brâncușian dintre Masa Tăcerii și Poarta Sărutului, pe Aleea Scaunelor iluminată într-un joc feeric de lumină și culoare. Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Județean Gorj prin Ansamblul Artistic Profesionist ” Doina Gorjului” și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. „Sunteţi cel mai bun dintre oameni, precum Socrate, al cărui frate sigur sunteţi”, îi scria Erik Satie lui Constantin Brâncuși, într-un gest de sublimă admirație. Deși diferiți ca atitudine, Satie fiind un rafinat, iar Brâncuși simplu și tranșant, prietenia ce i-a legat pe cei doi artiști a fost una sinceră și onestă, animată de propunerile artistice avangardiste. În 1921 cei doi artiști colaborează la un spectacol de balet interpretat magistral de Lizica Codreanu pe trei piese compuse de Satie, „Gymnopedies”. Pentru spectacol, „Brâncuşi îi compune, în logica noului său demers, un costum ritmat prin jocuri de linii, realizat din bucăţi de pânză cu model în dungi, prinse cu ace de siguranţă”, arată Doina Lemny în cartea „Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.