Postul Sfintelor Paști, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare, reprezintă perioada de postire ce precede sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, care va fi celebrată anul acesta pe 20 aprilie.
Postul presupune abținerea de la mâncare și băutură, nu doar înlocuirea alimentelor, având scopul de a înfrâna firea umană și de a experimenta senzația de foame. Acest act nu se face din credința că anumite alimente ar fi necurate, ci pentru a simboliza libertatea și biruința voinței.
Perioada de post înainte de Paște începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie, inclusiv.
Canonul cel Mare
Canonul de pocăință, cunoscut și sub numele de Canonul Sfântului Andrei Criteanul, este cântat în cadrul Postului Mare în prima și a cincea săptămână. În prima săptămână, acesta se cântă în serile de luni, marți, miercuri și joi, în cadrul slujbei Pavecernița Mare, când strofele sunt împărțite în patru părți corespunzătoare fiecărei zile. În miercurea din săptămâna a cincea, Canonul se cântă integral în cadrul Deniei.
Durata Postului Mare
Postul Paștilor, sau Patruzecimea, este cel mai lung și mai sever dintre cele patru posturi de lungă durată ale Bisericii Ortodoxe (Liturgica Generală, 2002). Potrivit Sfinților Părinți, Postul Mare are origine apostolică, deși în primele secole durata și modalitățile de postire nu erau uniforme. La Ierusalim, în secolul al IV-lea, se ținea un post de opt săptămâni, în timp ce în Apus se respecta doar postul de patruzeci de zile.
De la sfârșitul secolului al III-lea, Postul Mare a fost împărțit în două perioade distincte: Postul Păresimilor, care ținea până la Duminica Floriilor, și Postul Paștilor, care dura o săptămână, din Duminica Floriilor până la Înviere. După stabilirea datei Paștilor la Sinodul I Ecumenic (325), Biserica Ortodoxă a adoptat definitiv tradiția de șase săptămâni de post.
Conform disciplinei ortodoxe, postul începe în seara Duminicii Izgonirii lui Adam din rai și se încheie în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv. Săptămâna dintre Floriile și Paștele nu este considerată parte a Postului Păresimilor, ci este considerată o săptămână separată, numită Săptămâna Paștilor.
La praznicul Bunei Vestiri și în Duminica Floriilor, este permis consumul de pește.