Ce spune ministrul Energiei după ce Legea Decarbonării a fost aprobată de Camera Deputaților

0
198

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj, după ce Legea decarbonării, care prevede închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2032, a fost aprobată de Camera Deputaților.

Ministrul Energiei a spus, în schimb, că nu se va închide nicio unitate de producție a energiei electrice: „Nu închidem nicio Unitate de Producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare şi ne pregătim pentru viitor. De aceea vreau să le mulţumesc colegilor deputaţi pentru voturile de adoptare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic”.

Unitățile trecute în rezervă tehnică de capacitate vor putea funcționa

Ministrul Virgil Popescu a mai transmis că unitățile trecute în rezervă tehnică de capacitate vor putea fi folosite: „Important de reţinut: În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia Operatorului de transport şi sistem, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica – S.A. pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului electroenergetic naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică”.

El a explicat că, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.
Este vorba despre două grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Işalniţa – 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026 şi Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026, precum şi realizarea a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.