Oamenii de afaceri reținuți au fost puțin în libertate și au primit măsura controlului judiciar

0
340

Cei trei oameni de afaceri din judeţul Gorj care au fost reţinuţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au fost puşi în libertate şi au primit măsura controlului judiciar.

Doi dintre ei sunt oameni de încredere ai senatorului PNL Ion Iordache, care controlează firma Ydail Construct din localitatea Turceni. Este vorba de Doru Şandru, directorul societăţii Romstrade SA şi omul care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, acesta fiind şi cumnatul lui Iordache, precum şi Mircea Vărzaru, administratorul firmei Ydail Construct SRL. Un alt om de afaceri important care este implicat în acest dosar este Mihai Puiu Crăciun, administratorul societăţii Metalcolect.

Aceştia sunt învinuiţi că au falsificat documente şi înscrisuri privind lipsa datoriilor către bugetul de stat şi dotarea cu utilaje, pentru a câştiga o licitaţie organizată în anul 2016 de Consiliul Judeţean Gorj pentru servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene. Valoarea contractului este de 157 milioane de lei.

„Prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Potrivit anchetatorilor, cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă.

„De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei“, se mai menţionează în comunicat,

Senatorul ion Iordache a transmis că nu are legătură cu acest dosar penal şi nu a fost audiat în vreo calitate. De asemenea, acesta a atacat procurorul de caz, susţinând că este vorba de o răzbunare personală, deoarece este acelaşi procuror din dosarul anterior şi că locul celor care abuzează de funcţii este după gratii.

Va recuza procurorul de caz

Societatea Ydail Construct a emis un comunicat de presă în care arată că acuzațiile aduse de procuror nu sunt reale: „NU au fost folosite documente false NICIODATĂ, la nicio licitație!!!

NU au fost declarate NICIODATĂ alte utilaje decât cele din documentele oficiale!!!

NU a existat NICIODATĂ participare din partea societăților la o licitație având datorii la bugetul de stat!!!“.

Reprezentanții societății spun că vor recuza procurorul de caz, deoarece același anchetator s-a ocupat și de un dosar vechi de aproximativ șase și în care Doru  Șandru a fost reținut pentru dare de mită și care s-a încheiat cu achitarea tuturor inculpaților, motiv pentru care conducerea firmei a depus o plângere la Inspecția Judiciară, care l-a anchetat disciplinar pe procuror.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.