S-a stins din viață un apreciat profesor și pictor din Târgu Jiu

0
771
Profesorul și pictorul Marin Colțan, membru al Filialei Târgu Jiu a UAP din România, s-a stins din viață miercuri 17 februarie.
Marin Colțan s-a născut în satul Șofroceni, din fost comuna Curtișoara (Bumbești-Jiu), la data de 2 februarie 1936. A urmat școala primară în comuna natală, după care a absolvit liceul la Școala pedagogică de băieți din Târgu Jiu.
După terminarea liceului, Marin Colțan a activat ca învățător la școala din Huedin-Cluj. A lucrat ca profesor, director de școală și de cămin cultural în Țara Hațegului.

Profesor și director în Țara Hațegului

Marin Colțan a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice și ale Facultății de Muzeologie.  A obținut, apoi, un post de profesor de desen în cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București. Mai târziu a fost numit inspector al Comitetului Județean de Cultură din Gorj. În perioada de șapte ani în care a ocupat acest post, Marin Colțan a fost preocupat de restaurarea monumentelor istorice și redarea în circuitul turistic a caselor memoriale din județ.
A contribuit la înființarea secției de Artă Plastică a Muzeului de Istorie „Alexandru Ștefulescu”.

Președintele Cenaclului Târgu Jiu al Uniunii Artiștilor Plastici Craiova

Marin Colțan a fost președintele Cenaclului Târgu Jiu al Uniunii Artiștilor Plastici Craiova. A predat la Colegiul Național „Spiru Haret” și a reușit să cultive gustul pentru frumos multor generații de elevii.
Marin Colțan a fost răsplătit cu insigna și brevetul de „profesor evidențiat”, pentru meritele deosebite obținute în învățământ.
Ca artist, a obținut numeroase premii la evenimente de artă

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.