Vineri, 30 martie, a avut loc vernisajul Expoziției itinerante de Arte Vizuale „Brâncușiana copiilor”, ediția a XVI-a, 2018, eveniment organizat de Cercul pedagogic al profesorilor de Arte Vizuale (Educație plastică, Educație vizuală, Educație artistică, Arhitectură) al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Școala Gimnazială ,,Pompiliu Marcea” Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, Secția de Artă „Iosif Keber” a Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj și Centrul Europe Direct Gorj, la Casa memorială „Iosif Keber” din Târgu Jiu. Proiectul face parte din manifestările omagiale dedicate artistului Constantin Brâncuși.
Responsabil Cerc pedagogic Arte vizuale, Profesor Diana Ileana Ciurea (AUTOR ARTICOL)
Și-au dat concursul cadre didactice cu specializarea Arte vizuale din județul Gorj, bibliotecari (Pătrașcu Simona, Viorel Surdoiu), elevi ai claselor I-XII de la instituții de învățământ din județul Gorj, părinți ai acestora. Au fost expuse 230 de lucrări ale copiilor (modelaj, sculptură, pictură, grafică, artă decorativă, fotografie) și ale cadrelor didactice (carte dedicată etnografiei și folclorului popular și cult, obiecte de patrimoniu din colecții personale).
Elevii Școlii Gimnaziale „Pompilu Marcea” Târgu Jiu și ai Școlii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu au sădit în sufletele auditoriului un pic de grație din folclorul gorjenesc: Buioca Bogdan Alexandru (clasa a VII-a A, vioară), Plăstoi Paula-Roxana (clasa a VIII-a B, solistă), Bușoi-Gogan Cristina Nicoleta (clasa a VII-a B, prezentare costum popular și culegător de folclor), Popescu Georgiana-Cristina (clasa a VII-a A, prezentare costum popular și culegător de folclor). Invitate speciale au fost două foste eleve ale Școlii Gimnaziale „Pompiliu Marcea”: Betej Anisia Maria Mihaela și Betej Andrada (soliste de muzică populară). Proiectul „Brâncușiana copiilor” se adresează în mod direct elevilor din învățământul preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial, liceal și vocațional, din Palate și Cluburi ale elevilor, Școli populare de artă), precum și elevilor cu cerințe educaționale speciale, din toată țara, și indirect cadrelor didactice coordonatoare, părinților elevilor participanți la activitate, comunității locale, instituțiilor de educație și cultură din județul Gorj și din țară.
Anul 2018 a fost declarat Anul Centenarului în România și Anul european al patrimoniului cultural. Două sărbători desfășurate la nivel local, regional, național, european și, de ce nu, mondial. Ediția din acest an școlar a proiectului „Brâncușiana copiilor” este dedicată patrimoniului cultural al județului Gorj ca parte integrantă a patrimoniului cultural european și mondial, având ca temă „Locuința populară gorjenească – spațiu și spirit românesc autentic”. Expoziția-concurs își propune să descopere, să încurajeze și să promoveze creațiile deosebite ale elevilor din învățământul preuniversitar din toată țara, prin organizarea de ateliere de creativitate, de dialog intercultural și interetnic, și prezentarea lor în spațiul public.
Dintre obiectivele din acest an putem aminti: integrarea socială și participarea activă a tinerilor și adulților în comunitate prin activități educative extrașcolare; promovarea cooperării tuturor factorilor interesați de creșterea calității procesului educațional; încurajarea schimbului de experiență între unitățile de învățământ participante; inițierea dialogului intercultural și interetnic; promovarea și conservarea patrimoniului cultural material (mobil și imobil), a tezaurelor umane vii de la nivel local, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național și mondial în rândul elevilor, părinților, cadrelor didactice, comunității locale; dezvoltarea simțului estetic și cultivarea sensibilității artistice a elevilor; stimularea expresivității și creativității; descoperirea și dezvoltarea aptitudinilor plastice la elevi din învățământul preuniversitar; dezvoltarea capacității de receptare a mesajului artistic și formarea viitorului consumator de artă.
Proiectul se va desfășura în perioada 1 martie 2018-31 august 2018.
Detalii despre proiect pot fi solicitate la nr tel 0726231926, e-mail diana.ciurea@yahoo.com. Concursul se desfășoară pe trei secţiuni (preșcolari și elevii claselor I-XII, elevii liceelor vocaționale, elevii cu cerinte educationale speciale), cu următoarele subsecțiuni: foto-video, grafică, pictură, sculptură în lemn, piatră, marmură, os, modelaj, olărit, țesături, figurine de ceramică, pictură pe sticlă sau pe lemn, icoană (icoana de vatră), împletituri, costume populare, feronerie, muzeu în cadrul școlii.
În anul școlar 2017-2018, activitatea este inclusă în Buletinul de Perfecționare și Formare Continuă al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Nr. 20, octombrie 2017, la pagina 171, ISSN 2344-6986.