Ana Tîrlea este o talentată învățătoare care predă din 2013 la Școala Gimnazială Nr. 1 din municipiul Motru. An de an, Ana Tîrlea găsește noi și noi metode de a crea mărțișoare alături de elevii săi. Anul acesta, Ana a realizat mărțișoare dintr-un aluat special care conține sare multă. Mărțișoarele confecționate de ea și elevi au fost comercializate, iar banii donați lui Robert Negomireanu, adolescentul din Urdari, care trebuie să se opereze la o clinică din Thailanda pentru a nu își pierde vederea.
Ana Tîrlea lucrează în învățământ din 2002 și iubește nespus copiii. Familistă convinsă, mamă a două minuni de fetițe, Ana este pasionată și de tradițiile strămoșești și mereu caută să afle cât mai multe lucruri despre ele. Documentându-se, a găsit într-o carte veche informații despre mărțișoarele din vremea în care nu exista plastilina și a adaptat rețeta. A folosit făină, apă și sare din care face un aluat special pe care îl frământă și apoi îi dă forma dorită. Nu coace coca, ci o lasă doar să se usuce bine. „Ne-am gândit să adaptăm, căci pe vremuri se făceau mărțișoare din lut, așa că noi am făcut o cocă, un aluat din cantități egale de sare și făină și jumătate de cantitate de apă. Amestecăm bine, facem aluatul, îl întindem și apoi decupăm formele. Am făcut din carton un șablon în formă de ie sau cămașă tradițională și unul în formă de inimioară. Formele se pun la uscat la loc călduț, pe calorifer sau la temperatura unei camere bine încălzite. A doua zi, după ce sunt uscate bine, se pictează sau desenează. Le-am făcut cu motive tradiționale care se găsesc cusute pe iile noastre din străbuni! Am lucrat și eu și elevii mei și a fost foarte frumos, ne-am implicat cu toții! Copiilor le-a plăcut foarte mult. Am lucrat pentru Robert Negomireanu, căci vrem să îl ajutăm”, a spus învățătoarea Ana Tîrlea din municipiul Motru.
La fel ca în fiecare an, Ana și elevii săi au pregătit mărțișoare și pentru cei dragi. Fiecare elev a pictat mărțișorul pe care l-a dăruite mamelor și bunicilor. Pentru 8 Martie, Ana și elevii au pregătit felicitări cu mesaje și mărțișoare din cocă pe care cei mici le vor dărui mamelor și bunicilor. „Inimioarele le am gândit ca și pandantive, le-am făcut gaură și se pot prinde la gât. Și iile se pot purta prinse în piept. Firul alb și roșu este împletit de elevi, fiecare a lucrat, sunt migăloase, dar le-a plăcut. (…) Îmi place foarte mult să lucrez cu cei mici. Doamna Ardeiu, fostul meu dascăl, a fost persoana care a trezit în mine dragostea pentru această meserie! Și doamna Crăciunescu și mama dumneaei de la Motru m-au ajutat foarte mult și le mulțumesc. M-am anagajat după absolvirea liceului, apoi am făcut facultatea la Sibiu. Lucrez din 2002 și am început la Școala Ploștina”, a mai spus Ana Tîrlea.
Povestea dramatică a lui Robert Negomireanu
Robert Negomireanu riscă să orbească dacă nu se va opera în Thailanda. El are nevoie de 27.000 de dolari pentru a fi supus unei intervenții. În prezent elevul în vârstă de 18 ani vede 10% cu un ochi și 15% cu celălalt.
Îl puteți ajuta donând orice sumă în contul de mai jos:
Cod IBAN: RO59RNCB0569157019630001
SWIFT/BIC: RNCBROBU
Unitate BCR Gorj Constantin Brancusi-Contul pentru donații a fost deschis pe numele Negomireanu Robert Iulian la BCR