O jumătate de veac de istorie pentru CJCPCT Gorj

0
705

Reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj și invitații lor au celebrat astăzi, 1 martie, împlinirea a 50 de ani de la înființarea instituției de cultură. În Sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj au avut loc lansări de carte, dar și vernisarea a două expoziții.

La data de 1 martie 1968 a fost înființată Casa de Creație Gorj, iar în 1971 denumirea instituției culturale a fost schimbată în Centrul Județean al Creației Populare Gorj. Din 1990, această instituție poartă numele de CJCPCT Gorj. De-a lungul existenței sale, grație echipei de la CPCPCT Gorj, au fost efectuate nenumărate cercetări etnofolclorice, realizate culegeri de folclor și studii de specialitate, filme documentare, au fost editate cărți importante, expoziții de artă populară, plastică, fotografică etc.

„Această instituție a fost, în toți cei 50 de ani de existență, una fără sediu! Suntem adăpostiți în birourile unei alte instituții! Am avut, de asemenea, bugetul cel mai mic și organigrama cea mai redusă! Vom încerca, în ciuda acestor realități, să demonstrăm că suntem motorul cultural al acestui ținut”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Prezenți la manifestarea aniversară, reprezentanții autorităților locale și județene au promis să rezolve problema lipsei unui sediu: „Proiectele CJCPCT Gorj derulate de-a lungul anilor trebuie să aibă continuitate. Ați reușit să depășiți barierele impuse de granițe! Vă propun să luăm în calcul necesitatea ca această instituție să aibă un sediu. Deoarece Școala Populară se va muta de la Teatrul de Vară, cred că am putea face în așa fel încât acel sediu să devină un spațiu pretabil pentru activitățile dumneavoastră. Ar oferi un spațiu generos pentru expozițiile dvs., știu că nu birourile vă interesează nici pe dvs, nici pe cei din echipa dvs. Este o propunere! În mine cultura va avea o susținere mereu”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, a primit plachete aniversare din partea CJ Gorj, a Prefecturii și din partea edilului Gigel Jianu, de la Motru. „Am deosebita onoare să particip la aniversarea a 50 de ani a CJCPCT Gorj, o instituție cu rol important în păstrarea identității noastre culturale zonale. Dânșii ne arată cât de bogați cultural suntem noi ca județ! Vă înmânez o plachetă în semn de recunoștință”, a spus Gigel Jianu, edilul de la Motru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.