Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, organizează până la data de 21 mai concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”. Acest concurs este inclus în manifestările dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română. Și Parohia Rovinari 1 s-a implicat în acest concurs național cu un proiect alături de o clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială Nr. 3.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, Parohia Rovinari 1 a fost implicată într-un concurs intitulat „Unirea: Unitate și libertate”, care a fost organizat în colaborare cu Școala Gimnazială Nr.3 din orașul Rovinari. Partenerii preotului paroh Robert Țintă au fost elevii de la clasa pregătitoare a învățătoarei Roxana-Maria Catrinoiu. Proiectul inițiat de dascăl, elevi și preot a purtat titlul „Hai să dăm mână cu mână!”. În cadrul activităților din proiect, elevii au desenat și colorat planșe legate de Marea Unire și Unirea lui Alexandru Ioan Cuza. Copiii, care au purtat costume populare și tricolorul, au jucat Hora Unirii în fața celor prezenți la activitate; au realizat foarte multe desene și picturi tematice, pe care învățătoarea Catrinoiu le-a expus în sala de clasă.
Despre concursul național
Concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în programul național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. Potrivit organizatorilor, concursul evidențiază „importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei”. De asemenea, scopul concursului este „de a cultiva dragostea față de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și al afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale. Concursul va avea, totodată, și un caracter filantropic”, potrivit conceptului acestui concurs național.
Concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” se desfășoară în mai multe etape. Până la finalul lunii ianuarie va avea loc prima etapă a acestui concurs, și anume la nivel de protopopiat. A doua etapă, la nivel județean/eparhial, va fi derulată în perioada 1 februarie – 1 mai, iar a treia etapă, la nivel național, va avea loc în perioada 1-21 mai 2018. Premiate vor fi echipa și proiectul care au obținut Premiul I pe fiecare județ, în total 42 de echipe câștigătoare din întreaga țară.