Acțiune de informare a elevelor din Rovinari cu privire la riscurile cancerului de col uterin

0
902

Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” a organizat vineri, 26 ianuarie, la Colegiul „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari, o primă activitate de educare, informare și conștientizare în rândul tinerelor privind cancerul de col uterin. Activitatea a fost cuprinsă în cadrul acțiunilor, proiectelor și întâlnirilor ce se vor desfășura în baza Protocolului de colaborare încheiat între Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” și Primăria Orașului Rovinari, reprezentată de mediatorul sanitar Brujan Alexandra.

La activitatea inititulată „Fii precaut! Programele de screening pentru cancerul de col uterin și vaccinarea anti-HPV pot salva vieți!” au participat aproximativ 70 de eleve ale Colegiului „Gheorghe Tătărescu” Rovinari și mai mulți profesori, dar și reprezentanți ai Primăriei Rovinari. Ing. Bogdana Păsculescu, președintele Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana”, a pus la dispoziția elevelor materiale cu mesaje informative referitoare la ce este cancerul de col uterin, ce reprezintă vaccinarea anti-HPV, metodele de prevenție a apariției cancerului de col uterin, cum ar fi vaccinarea anti-HPV sau screeningul pentru cancerul de col uterin, cunoscut și sub numele de „testul Babeș-Papanicolau”, care trebuie efectuat la 3 ani de la debutul activității sexuale. De asemenea, cei prezenți în Amfiteatrul Colegiului „Gheorghe Tătărescu” au aflat și informații referitoare la factorii de risc pentru acest tip de cancer, cum ar fi fumatul, anumite boli care scad imunitatea, tratamentul cu chimioterapie, avorturi etc. Activitatea a avut un impact pozitiv asupra elevelor, care au aflat, de asemenea, că lipsa de informații concrete în ceea ce privește această boală, felul în care acționează, riscurile pe care le prevede sunt cauzele cel mai des întâlnite pentru care numărul de tinere cu diagnostic de cancer de col uterin se află în creștere. În perioada următoare vor mai fi organizate întâlniri și acțiuni în orașul Rovinari.

Astfel, Asociația Română de Oncologie „Sfânta Ana” și Primăria Orașului Rovinari își propun prin acest protocol de colaborare să faciliteze accesul populației feminine la informații, pentru a reduce numărul cazurilor de bolnavi de cancer de col uterin, dar și al deceselor aferente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.