Societatea Polaris Mediu, care administrează groapa de gunoi din municipiul Târgu Jiu, a fost amendată de către Garda Națională de Mediu cu o sumă record de 140.000 de lei pentru depozitarea deșeurilor fără a fi supuse în prealabil unor operații de tratare și pentru că nu au luat măsuri pentru reducerea emisiilor și disconfortului olfactiv.
Controlul a fost efectuat în urmă cu puțin timp. Garda Națională de Mediu l-a informat pe Iulian Popescu, fostul prefect de Gorj, cu privire la deficiențele constatate și sancțiunile care au fost luate, în urma unei solicitări pe Legea privind liberul acces la informațiile de interes public.
Potrivit documentului emis, comisarii de mediu au trasat 16 măsuri și au stabilit că depozitul de deșeuri din Târgu Jiu este o potențială sursă de poluare: „Consideră, că depozitul de deșeuri și instalațiile aferente acestuia sunt o potențială sursă de poluare, depășirile CMA are indicatorului H2S pentru probe medii de scurtă durată, 30 de minute, indicând faptul că poluarea este discontinuă, aceasta fiind produsă de porniri/opriri ale instalațiilor, neconectarea în totalitate a puțurilor de gaz de depozitare, acumulările de levigat în baza celulelor și alte neconformități în operarea depozitului de deșeuri.
De asemenea, s-a mai constatat că au fost depuse cantități mai mari de deșeuri față de cantitatea maximă prevăzută de legislația în vigoare. În plus, suprafața de teren afectată de depunerile deșeurilor pentru celula 2, care funcționează în prezent, este de peste 4.300 metri pătrați, în condițiile în care „Normativul tehnic“ stabilește o suprafață de 2.500 metri pătrați.
Fostul prefect al județului Gorj, Iulian Popescu, susține că depășirile la hidrogenul sulfurat au fost chiar de două ori mai mari. Acesta a spus, într-o conferință de presă organizată în cartierul Slobozia, grav afectat de poluarea de la groapa de gunoi: „S-a dovedit, în urma testelor făcute de autolaboratorul mobil, că cetățenii aveau dreptate în tot ceea ce spunea de mulți ani. Au fost ignorați și au fost umiliți de autoritățile locale. Datele înregistrare arată depășirii mai mult decât duble la hidrogenul sulfurat, ceea ce arată că autoritățile locale și instituțiile de mediu au tolerat și au complotat la acest dezastru ecologic și de afectare a sănătății oamenilor“.
Investiția făcută pentru reducerea poluării olfactive prin montarea unei instalații de ardere a gazelor nu funcționează în parametrii: „Cel puțin patru din țevile de colectare a gazelor din cele 11 de le celula 2 sunt neracordate și, astfel, simulează că gazele sunt captate. Aceste instalații care au rolul ca mirosurile să numai fie un factor de disconfort pentru cetățeni sunt puse de formă“, a mai spus fostul prefect.
„Rezultatele acestor analize a scos în evidență că au fost mici depășiri ale hidrogenului sulfurat, pentru că acesta este principalul promotor al mirosului generat de acest depozit“, a spus la o emisiune de radio. Acesta a mai precizat că se lucrează pe o suprafață de 2.500 – 3.000 metri pătrați.
Societatea Polaris Mediu condusă de familia Martin din Constanța a fost implicată în cazuri de corupție, cei doi acționari fiind condamnați pentru dare de mită.