„Tezaur monetar“ din epoca romană, descoperit într-o pădure din Telești

0
2351
????????????????????????????????????

Trei arheologi amatori au descoperit, făcută cu ajutorul detectoarelor de metale, o adevărată comoară într-o pădure din comuna Telești. Aceștia au descoperit 379 de monede din perioada romană, un inel din bronz și două fragmente mai mici de monede.
Valentin Cârstea, unul dintre descoperitorii tezaurului, a povestit că au muncit cinci ore la scoaterea la lumină la monedelor: „Erau îngropate în pământ la o adâncime cuprinsă între 5 și 30 de centimetri. A fost foarte dicil ca să scoatem toate monedele la lumină. Am muncit cinci ore chiar și în genunchi sau pe burtă, pentru că panta este destul de înclinată. Am reușit să scoatem din pământ 379 de denari romani imperiali și alte vestigii, pe care le-am predat, ulterior, la Primăria comunei Telești, în prezența conducerii Muzeului Județean de Istorie Gorj“.

Descoperire de „Tezaur monetar“

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean de Istorie, a precizat că este ultima descoperire de acest fel din ultimii 14 ani: „Descoperirea se încadrează în categoria «Teazaur monetar». Acest tezaur se adaugă la cele găsite întâmplător sau ca urmare a cercetărilor arheologice sistematice efectuate în Gorj. Ultimul tezaur găsit pe teritoriul județului a fost în anul 2002, cu prilejul investigațiilor arheologice efectuate în interiorul Castrului de piatră de la Bumbești Jiu – Gară. Descoperirea este extrem de importantă deoarece în literatura de specialitate acest tip de descoperire sunt foarte puține. Marea majoritate a acestor depozite monetare au fost găsite întâmplător. La prima vedere, monedele din teazaurul de la Telești au fost emise de Traian, Hadrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius. Tezaurul va fi curățat, evaluat și clasat. Tezaurul a aparținut unui proprietar de «Villa Rustica» (fermă), unui negustor sau unui militar“.
Descoperirea a fost făcută de către Valentin Cârstea, Sorin Maria și Tudor Cârnu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Verificare antispam: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.